Säännöt

1. NUMMELA HOCKEY LEAGUEN SÄÄNNÖT

1.1. Pelitapa

Pelataan yksinkertainen yhdeksän joukkueen runkosarja, josta tulee 8 ottelua per joukkue.

Runkosarjan neljä parasta joukkuetta menevät ylempään jatkosarjaan. Runkosarjan voittaja saa mukaansa 3 pistettä, kakkonen 2 pistettä, kolmas 1 pisteen ja neljäs 0 pistettä. Ylemmässä jatkosarjassa pelataan kaksi täyttä kierrosta, josta tulee 6 ottelua per joukkue.

Runkosarjan viisi heikointa joukkuetta menevät alempaan jatkosarjaan. Runkosarjan viides saa mukaansa 4 pistettä, kuudes 3 pistettä, seitsemäs 2 pistettä, kahdeksas 1 pisteen ja yhdeksäs 0 pistettä. Alemmassa jatkosarajassa pelataan kaksi täyttä kierrosta, josta tulee 8 ottelua per joukkue.

Playoff-ottelut pelataan kuudella joukkueella ja joka kierroksella yksi ottelu ratkaisee voittajan. Ylemmän jatkosarjan ykkönen ja kakkonen menevät suoraan välieriin. Puolivälierissä kohtavaata ylemmän jatkosarjan kolmonen ja alemman jatkosarjan ykkönen, sekä ylemmän jatkosarjan nelonen ja alemman jatkosarjan kakkonen, joista voittajat menevät välieriin. Välierien voittajat menevät finaaliin ja häviäjät pronssi-otteluun.

1.2. Peliaika

Otteluiden pituudet runkosarjassa 3*15 minuuttia tehokas peliaika. Vuoron loppuessa kesken ottelun tulos jää voimaan sellaisenaan. Runkosarjassa ja lohkovaiheessa ottelut päättyvät varsinaiselle peliajalle.

Otteluiden pituudet playoff otteluissa  3*15 min. Playoff-otteluissa tasapeliin päättyneet ottelut ratkaistaan rangaistuslaukauksilla 3 laukojaa / joukkue, jonka jälkeen laukoja pari kerrallaan.

1.3. Edustusoikeus pelaajat

Miehet: 3 divisioona ja alemmat sarjatasot (edusoikeus loppuu välittömästi, kun pelaaja on merkattu 2 divisioona tai ylemmän sarjatason pöytäkirjaan). Suomencup ottelut lasketaan 2 divisioona otteluiksi. Nuoret: A ja B Juniorit saavat osallistua, pois lukien nuorten SM-sarjassa pelaavat.

Kenttäpelaaja saa edustaa vain yhtä joukkuetta saman kauden aikana. Playoff otteluissa pelaavien kenttäpelaajien on pitänyt pelata vähintään 4 ottelua alkusarjojen aikana.

1.4. Edustusoikeus maalivahdit

Miehet: 3 divisioona ja alemmat sarjatasot. Nuoret: A ja B Juniorit saavat osallistua, pois lukien nuorten SM- Sarjassa pelaavat. Maalivahdit saavat edustaa muitakin sarjan joukkueita (hätätapauksessa / loukkaantuneen sijaisena).

Playoff-otteluissa maalivahteja ei koske 4 ottelun sääntö (joukkue voi peluuttaa useampaa maalivahtia kauden aikana ja (4) ottelun ei tarvitse täyttyä playoff otteluissa pelaavalla maalivahdilla).

Sarjassa pelaamattoman maalivahdin edustusoikeus playoff otteluissa: Miehet: 3 divisioona ja alemmat sarjatasot (sama kuin kenttäpelaajillakin). Nuoret: A ja B Juniorit, pois lukien nuorten SM-sarjassa pelaavat.

1.5. Tuomarit

Kaikki ottelut pelataan kahdella tuomarilla.

1.6. Rangaistukset

Rangaistukset ovat tehokasta peliaikaa.

1.7. Pelipassi

Kaikilla sarjaan osallistuvilla pelaajilla on oltava voimassa oleva pelipassi.

1.8. Ottelupöytäkirja

Otteluissa täytetään jääkiekkoliiton pöytäkirjaa.

1.9. Kurinpito

Jääkiekkoliitto hoitaa kurinpidon tarvittaessa. Liigahallitus voi tuomita lisärangaistuksiin, mikäli pelaajan toiminta ei ole sääntöjen mukaista ja hänelle tuomitaan pelikielto, epäurheilijamaisesta käyttäytymisestä, väkivaltaisuudesta tai toiminnasta/taklauksesta selkeästi vahingoittamistarkoituksessa. Tuomarit informoivat liigahallitusta edellä mainituista asioista, jonka jälkeen hallitus ottaa asian käsittelyyn.

 

2. SUOMEN JÄÄKIEKKOLIITON HARRASTE JA SENIORISÄÄNNÖT

2.1. Yleistä

Harraste- ja seniorisarjoissa pelataan IIHF:n voimassa olevilla pelisäännöillä sekä voimassa olevin SJL:n kilpailusäännöin. Alla olevat säännöt ovat lisäksi voimassa kaikissa SJL:n alaisissa harraste- ja seniorijoukkueiden otteluissa. Jokaisella pelaajalla on oltava voimassaoleva SJL:n pelipassi voidakseen osallistua SJL:n järjestämään sarjatoimintaan.

2.2. Varusteet

Ainoastaan jääkiekkoon tarkoitetut kypärät ovat sallittuja. Kaikki kypärät tulee olla kiinnitetty asianmukaisesti. Kypärän tulee olla CE hyväksytty. Aikuisten sarjoissa (myös harraste- ja seniorisarjat) pelaavien on iästä riippumatta käytettävä aina vähintään visiiriä. Liitto suosittelee kaikille kokokasvosuojuksen käyttöä.

Kaulasuojat ovat pakollisia.

Harraste- ja seniorisarjoissa saa pelata kaikilla maalivahdeille valmistetuilla varusteilla, jotka täyttävät sääntökirjan 2002-2006 vaatimukset.

2.3. Lyöntilaukaus

Lyöntilaukaus on kielletty. Lyöntilaukauksen raja on kiekon lyönti jäästä kohotetulla mailalla. Lyöntilaukauksesta tuomitaan pieni rangaistus. Mikäli pelaaja hämää ja on tekevinään lyöntilaukauksen, peli katkaistaan ja aloitus siirretään rikkoneen joukkueen puolustusalueen aloituspisteelle.

2.4. Taklaaminen

Taklaukset on kielletty. Kiilaaminen on sallittu, määräävä tekijä on sama luistelusuunta.

Laitataklauksesta, selästä taklaamisesta ja päähän kohdistuvista taklauksista tuomitaan erotuomarin harkinnan mukaan iso rangaistus ja automaattinen pelirangaistus käytöksestä tai ottelurangaistus. Jos vastustaja loukkaantuu, tuomitaan ottelurangaistus (25 min).

2.5. Korkealla mailalla pelaaminen

Korkealla mailalla pelaamisessa noudatetaan normaalia korkean mailan säännöstöä.

2.6. Pienet rangaistukset

Pienen rangaistuksen suuruus on 2 min (tehokas peliaika). Jos pelaaja saa ottelussa kolmannen pienen rangaistuksen, hänet poistetaan kyseisestä ottelusta. Pelaajan saaman kolmannen pienen rangaistuksen kärsii joku muu saman joukkueen kenttäpelaaja. Pelaaja saa osallistua normaalisti seuraavaan otteluun. Rangaistuksia, jotka on annettu säännön ”Pelin viivyttäminen – kiekko katsomoon” nojalla ei lueta tähän määrään eikä myöskään tilannetta, jossa pelaajan sääntörikkomus johtaa rangaistuslaukaukseen.

Rangaistuslaukauksen aiheuttanut rikkomus ei kerrytä pelaajakohtaista rangaistusten määrää. Siirretty rangaistus josta seuraa maali ei kerrytä pelaajakohtaista rangaistusten määrää.

Sääntöä 550 a. ja b. kohtia sovellettaessa erotuomari voi harkintansa mukaan määrätä pienen käytösrangaistuksen (2 min) tai käytösrangaistuksen (10 min). Pieni käytösrangaistus vaikuttaa jäällä olevien pelaajien lukumäärään samalla tavoin kuin pieni rangaistus sekä myös pelaajan rangaistuskertymään.

2.7. Käytösrangaistukset (10min.)

Jos pelaaja saa ottelussa käytösrangaistuksen (10 min), saa pelaaja valita poistuuko hän ottelusta vai jääkö kärsimään rangaistustaan rangaistusaitioon. Jos pelaaja valitsee poistumisen, ei hän voi enää palata ko. otteluun ja hänen on poistuttava pukuhuoneeseen.

2.8. Isot rangaistukset, peli- ja ottelurangaistukset

Ison rangaistuksen suuruus on 5 min (tehokas peliaika) tai 8 min (suoraa aikaa). Ison rangaistuksen (5min) saanut pelaaja saa automaattisesti pelirangaistuksen käytöksestä ja hänet poistetaan ottelusta loppuajaksi. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja poistetaan ottelusta. Ottelurangaistus aiheuttaa myös 5 minuutin vajaalukuisuuden. Joukkue pelaa 5 minuutin ajan vajaalukuisena, mutta rangaistusaitioon ei laiteta sijaista kärsimään rangaistusta. Kun 5 min. rangaistus on kulunut loppuun, laittaa rangaistun pelaajan joukkue korvaavan pelaajan kentälle. Jos pelaaja saa ison rangaistuksen tai pelirangaistuksen, on hän automaattisesti pelikiellossa yhden ottelun ajan. Ottelurangaistuksen saanut pelaaja on automaattisesti pelikiellossa kunnes sarjan kurinpitoelin on tehnyt asiassa päätöksen.

2.9. Yhtäaikaiset rangaistukset

Kaikki yhtäaikaiset samansuuruiset rangaistukset korvataan, eli peliä pyritään pelaamaan mahdollisimman monella pelaajalla kentällä.

2.10. Maalivahdin rangaistukset

Jos joukkueella on vain yksi maalivahti ja hänelle tuomitaan ottelussa pelirangaistus käytöksestä, saa rikkonut maalivahti pelata ottelun loppuun. Jos ainoa maalivahti saa ottelurangaistuksen hänet poistetaan ottelusta ja joukkue saa pukea tilalle yhden kenttäpelaajan, Pukeutumistaukoa ei sallita. Samalla tavalla menetellään ainoan maalivahdin loukkaantuessa tai muuten ollessa pelikyvytön.

2.11. Pitkä kiekko

Molemmat joukkueet saavat vaihtaa pelaajia vapaasti pitkän kiekon jälkeen.